Tiffany techniek

Tiffany is de techniek waarmee glas met koperfolie wordt omwikkeld, waarna de stukken aan elkaar worden gesoldeerd. Met deze techniek kunnen ook kleine stukjes glas worden verwerkt tot bijvoorbeeld lampenkappen, raamhangers, versierde spiegels en andere decoratieartikelen maar er kunnen ook grote panelen en ramen mee worden gemaakt.

html web templates
Mobirise

Ontwerpen


Op stevig papier wordt een ontwerp gemaakt. Ook kan met software die hiervoor is ontwikkeld (bijvoorbeeld Glass Eye 2000) een ontwerp op de PC worden gemaakt en uitgeprint. Hierna worden de mallen uitgeknipt en op het glas omgetekend met een watervaste stift.

Mobirise

Glas snijden

Hiervoor zijn speciale, met olie gevulde glassnijders in de handel. Er zijn verschillende modellen. Voor recht snijden is er bijvoorbeeld een type met een grotere kop dan voor bochten. Op de cursus zijn een aantal glassnijders om uit te proberen welke het prettigst werkt.

Mobirise

Breken
Er zijn verschillende manieren om het glas te breken. Afhankelijk van de dikte, soort glas, grootte kan bepaald worden of het met een tang of met de handen kan worden gebroken.


Mobirise

Slijpen 

De stukjes glas worden zo goed mogelijk gesneden maar op de slijpmachine worden de randen op maat geslepen en opgeruwd zodat de folie goed hecht.

Mobirise

Folieën 

De stukjes glas worden goed op maat geslepen en daarna met koperfolie omwikkeld. De folie heeft een plakrand aan de binnenkant, de buitenkant is koperkleurig. Omdat de binnenkant bij transparant glas zichtbaar kan zijn, zijn er foliesoorten in de handel met verschillende kleuren binnenkant, zoals zwart en zilver.

Mobirise

Solderen 

Als alle stukjes goed tegen elkaar passen wordt het geheel gesoldeerd. Voor een driedimensionaal object zoals een lampenkap zijn er mallen in de handel. Een plat object kan op een werkblad tussen latjes worden vastgelegd. Voor het solderen wordt een vloeimiddel gebruikt en soldeer dat uit tin en lood bestaat.

Mobirise

 
Hier is het helemaal gesoldeerd, klaar voor de patina.

Afwerken

Met patina kan het soldeer zwart of koperkleurig worden gemaakt. Hierna wordt het met anti-oxidant behandeld.

Glas-in-lood techniek

Met de glas-in-lood techniek worden stukken glas met behulp van loodstrips aan elkaar bevestigd. Deze loodstrips worden aan elkaar gesoldeerd en het geheel wordt gekit. Deze techniek wordt veel gebruikt voor ramen. Het glas dat hiervoor wordt gebruikt is meestal transparant met een structuur waardoor een vertekend beeld ontstaat.

Voor de beschrijving van de techniek kunnen dezelfde stappen worden gevolgd als bij Tiffany tot aan het folieën. Daarna volgt:

Mobirise

Lood zetten.
De stukken glas worden nu volgens patroon in het lood gezet. Er zijn verschillende loodprofielen beschikbaar.

Mobirise

Solderen 

Met behulp van een vloeimiddel worden met een soldeerbout de verbindingen van de loodstrips vastgesoldeerd. Het mooiste is, om hierbij het soldeer er mooi tussen te laten vloeien zodat het een stevig geheel wordt.

Mobirise

Kitten 

Er is speciale kit in de handel voor het dichtzetten van de loodstrips. Hierdoor wordt het raam stevig en waterdicht.